Det gynnar naturligtvis alla, oavsett bransch, att få bort oseriösa aktörer. Inom ”HVB-branschen” har det funnits behov av detta, vilket Vårljus välkomnar. Det finns inget viktigare än att värna om nästa generations hälsa. Regeringen upprättar därför ett nytt nationellt HVB-register.
Socialministern menar att registret ska bidraga till att kommunerna inte placerar ungdomar på HVB-hem som haft problem kring sin organisation.
Vilka krav ställs på ett HVB?
Det ställs krav för att få vara ett HVB. Kravlistan gäller både god kvalitet i verksamheten och säkerhet. Det ställs höga krav på att personalen ska ha erfarenhet och rätt utbildning för uppgiften. Det ställs mycket höga krav på kompetensen hos föreståndaren. Tidigare har det varit så att flera som arbetar vid HVB har saknat utbildning. Socialstyrelsens allmänna råd förespråkar en minst 2-årig gymnasieutbildning eller längre akademiskt utbildning, vilket inte riktigt har stämt när man tittat på HVB-anställda.
Swedish Standards Institute (SIS) kom för ett par år sedan med en ny standard för HVB. Denna skulle göra det lättare att kvalitetssäkra HVB-hemmet. Oavsett var i landet en HVB-tjänst erbjuds så ska kvaliteten var god och jämn eftersom verksamheten berör så många människor i beroendeställning.