Att tidigt få en fot in i arbetslivet är viktigt av flera anledningar. Studier visar att ungdomar som börjar arbeta extra under gymnasietiden generellt klarar sig bättre och löper mindre risk att bli arbetslösa i framtiden.
Lämpliga extrajobb för ungdomar
De flesta som ska söka jobb för första gången behöver lite stöttning och en hjälpande hand på vägen. Det kan vara svårt att komma igång och veta var man kan söka jobb samt hur man ska gå tillväga. Oavsett om man är helt grön på marknaden eller har lite erfarenhet i bagaget finns det många seriösa och duktiga rekryteringsföretag som hjälper arbetssökande att hitta precis rätt plats för dem.
De vanligaste jobben för ungdomar är serviceyrken, lagerjobb och andra lite enklare sysslor i större arbetslag. Att börja arbeta tidigt ger en unik chans att komma in i arbetslivet och skaffa sig erfarenhet, vilket alltid är meriterande oavsett vad för typ av yrke man söker sig till senare i livet.
Behöver man betala skatt för extrajobb?
Som skolungdom behöver man oftast inte betala någon skatt alls då årsinkomsten inte överstiger taket för vad man får tjäna skattefritt. Taket för 2022 ligger på 20.431 svenska kronor. Tjänar man mer än detta är det överstigande belopp man skattar på och inte hela årsinkomsten. För att slippa betala skatt behöver man jämka till Skatteverket, glömmer man detta får man tillbaka pengarna på skatteåterbäringen året därpå istället.
En ungdom som bara arbetar en sommar eller endast arbetar ett fåtal dagar per månad behöver därmed oftast inte betala någon skatt då de inte kommer upp i de summorna.
Viktigt med rätt avtal
Att hålla koll på avtal, skyldigheter och rättigheter är viktigt för alla arbetstagare oavsett ålder. Det är extra viktigt att ungdomar och unga vuxna tidigt lär sig vad de har rätt till och vad deras avtal egentligen innebär, då det annars är lätt att utnyttjas på arbetsmarknaden. Genom att gå med i facket kan man få rådgivning i alla tvister och frågor som kan uppstå med en arbetsgivare.
Det viktigaste att ha koll på är anställningsform, hur många timmar eller hur stor omfattning tjänsten är på samt uppsägningstid. När man arbetar extra får man dessutom oftast ingen semester utan det vanligaste är att semesterersättningen är inbakad i den vanliga lönen. Även här är det viktigt att kolla igenom sina avtal och lönespecifikationer för att se så att allt går rätt till.
Känner du dig osäker på något på arbetsplatsen ska du alltid vända dig till dina kollegor eller närmsta chef som du känner förtroende för. Om problemet kvarstår eller informationen inte är tydlig kan fackförbunden hjälpa dig vidare i frågan.