Handledarens roll på ett HVB-hem för ungdomar är extremt betydande. Det är handledaren som bygger förtroendet för att varje person ska öppna sig och vara beredd att ta emot de verktyg de får. Vårljus är noga med vilka handledare man väljer eftersom dessa också är centrala för ungdomarnas personliga utveckling.
Socialnämnden ansvarar för placeringarna av ungdomar på HVB och ska också följa upp vården genom regelbundna besök samt samtal med både den unga personen och föräldrarna, eller om det inte några föräldrar, god man.
Handledning
Vad är en bra handledare? Kanske ska frågan ändras och istället heta – vad är en bra medmänniska? Yrket är speciellt.
Handledarna på Vårljus är trygga personer med god människokännedom och stor respekt för de unga. Det räcker inte att vara en bra handledare, den mänskliga dimensionen som lätt plockar upp känslor och stämningar behöver finnas där.
Motivation och inspiration är nyckelord och egenskaper som man inte alltid kan studera sig till – det handlar mycket om vem man är. Det finns en anledning till att människor har olika styrkor och därmed olika jobb i vårt samhälle. Handledaren är kontaktperson för den unga och ansvarar också för den genomförandeplan och det individuella upplägg som görs. Det är viktigt att handledaren kan bygga ett förtroende med unga människor och har ett sätt som är inbjudande och öppet, samtidigt som man också ska leda.
Precis som hemma
HVB ska kännas precis som hemma med vanliga rum, kök, TV i vardagsrummet, men man ska egentligen inte behöva bo där för länge. Det är en ”mellanstation” innan man kommer ut i livet och fortsätter framåt på sin nya väg i exempelvis ett familjehem. Kommunikationen med barnet eller ungdomen är mycket viktig eftersom de som placerar de unga i HVB eller familjehem inte känner barnen, vet för lite om dem och inte känner till vad barnen behöver för att trivas och må bra.